Opening speech, Elbrig de Groot , exhibition Wim Gijzen 15-12-2019
07.12.1950
Lieve Wim en Jeanette,
Het is vreemd, Wim, óver je spreken in het openbaar. We kennen elkaar bijna veertig jaar en hebben heel vaak m ét elkaar gesproken. Je zegt nu eenmaal graag wat terug, maar dat komt nog wel. We hadden vaak hilarische, mooie en heftige gesprekken. Over kunst, de kunstwereld. En over kijken. En over taal en kijken. Verder kijken dan je neus lang is.
In de presentatie Horizon taal laat je zien wat dat betekent . We zien 10 recente tekeningen, landschappen, portretten, die met elkaar verbonden zijn door de horizon. Wat is de horizon? Iedereen weet wat je ermee bedoelt. Je ziet hem, gebruikt hem als richtpunt, maar hij verschuift als je denkt dichterbij te komen. De serie tekeningen houden de horizon vast, maar die is tegelijkertijd ongrijpbaar.
Het zijn allemaal kwesties, die typerend zijn voor Wim. Tekeningen met portretten, stillevens, landschap, met horizon. Het zijn bekende thema’s. Wim raakt er niet op uitgekeken: steeds zoekt hij de verhouding met de omgeving. Wat is de werkelijkheid? Wat zie ik ? En vooral waar ben ik? Hij verwondert zich over de vanzelfsprekendheid van de dingen. Alles lijkt wat het is, maar die eenduidige manier van kijken ontregelt Wim graag. Net even een slagje draaien, een kwartslag of een kwinkslag , een andere invalshoek. Bijvoorbeeld locaties verwisselen. Spiegelbeelden. De wereld op zijn kop zetten. Het geeft veel nieuwe inzichten. Dat vond Weissenbruch al. In een interview uit 1901 legt de Haagse Schoolschilder uit waarom hij zijn aquarellen kriskras over de vloer van zijn atelier verspreidt. Zo kan hij ze van alle kanten beoordelen. Juist ook op zijn kop, want zo kon hij zien of de compositie klopte. Kijken verandert in de loop van de tijd. Kijken is eigenlijk een werkwoord. Het herinnert me aan mijn eerste colleges kunstgeschiedenis van Professor Horst Gerson, de Rembrandtkenner. Bekend en berucht om zijn Rembrandttoeschrijvingen. Hij ging regelmatig op zijn hoofd staan voor een Rembrandt, zelfs in een museumzaal . Hij heeft me kijken geleerd. ‘Beschrijf maar een schilderij zo precies mogelijk’. En natuurlijk zagen we maar een fractie van wat er werkelijk allemaal te zien was.
Ik kijk heel graag mee met Wim. Hij heeft een scherpe blik op alles. En weet dat te verbeelden in werk, dat altijd weer verrast. Wim werd, naar eigen zeggen, niet gehinderd door een academieopleiding. Hij heeft er een paar technieken geleerd. Maar er waren veel meer mogelijkheden om zijn verhaal, zijn beeldtaal vorm te geven en daarmee sloot hij prima aan bij de tijdgeest van de jaren 60 en 70. Een spannende inspirerende tijd. Toen ik uiteindelijk tijdens mijn studie van de 17e eeuw naar eigentijdse kunst overstapte, kon het verschil niet groter zijn, dacht ik toen. De nieuwe docent Wim Beeren liet ons kennismaken met een totaal andere wereld, de wereld van de conceptkunst. We wisten heel vaak niet wat we zagen, maar bleven intens nieuwsgierig. De Dokumenta van 1972 was een verpletterende ervaring. De verflucht was weggewaaid uit het atelier. Het materiaal was overal, lag buiten om de hoek, in de directe omgeving of in het landschap te wachten. Tijdens de 9e Biënnale in Parijs, 1975 viel me al een werk van Wim op. Een kleurige landkaart van Nederland, waar vast iets mis mee was. Ik heb er een dia van, maar die zoek ik al jaren. Diezelfde excursie zag ik een tentoonstelling van Marcel Broodthaers en was zo ondersteboven, dat we bijna de trein misten. Zulke indrukken vergeet je niet. Weer een andere manier van kijken. Wim sloot zich moeiteloos aan bij de internationale ontwikkelingen. Naast schilderijen, tekeningen en ruimtelijk werk in allerlei materialen, legde hij projecten vast in foto en film. Hij reisde in 1972 met Jeanette langs 863 Nederlandse gemeenten en registreerde elke gemeente volgens een vast patroon: een foto van het plaatsnaambord, idem met Wim ervoor, hij kocht een ansichtkaart in de plaatselijke tabakswinkel en stuurde deze naar de Rotterdamse Kunststichting. Elke gemeente werd steeds op deze manier gedocumenteerd. Enkele jaren geleden was een gedigitaliseerde versie van het immense werk op verschillende plaatsen te zien en bleek ook nog eens een cultuurhistorische dimensie te krijgen. Kijken verandert inderdaad in de loop van de tijd. Het werk is opgenomen in de collectie Verbeke, die het project ook in boekvorm uitgaf.
Het zou geweldig zijn om dit werk nog eens over Nederland te verspreiden in het huidig aantal gemeenten (ca. 300) met al die fantasierijke namen, waarachter de oorspronkelijke gemeenten schuilgaan. Het project is een voorbeeld van kijken, reizen volgens een vast systeem en daarvan beeldend verslag doen. Allemaal volgens de ordenende verbeelding van de conceptkunst. Nog steeds fascineert het kunstenaars de omgeving in foto’s en films op deze manier te registreren. Opeens werd zelfs bijna letterlijk het project van Wim opnieuw uitgevonden en de betreffende kunstenaar kwam breeduit in de publiciteit. Soms mis je wel eens de historische context in de journalistiek. In de jaren 60 en 70 zijn er door beeldend kunstenaars heel veel korte filmpjes gemaakt, die vooral via de nieuwe media een veel groter bereik hebben. En daardoor steeds opnieuw ontdekt worden. Op initiatief van de Rotterdamse Kunststichting was rond 1970 een videostudio gevestigd in het Lijnbaancentrum: een belangrijke stimulans voor Rotterdamse kunstenaars om te werken met het toen nog prille medium video. Gelukkig meestal op tijd zijn de in Nederland gemaakte (video)films geconserveerd en gedigitaliseerd. Ze worden beheerd door LIMA in Amsterdam. Bovendien wordt daar veel onderzoek gedaan. Zo zijn er 6 films van Wim beschikbaar. Ze gaan vaak over lokale verwarringen. Zoals de verwisseling van plaatsnaamborden Den Haag voor Rotterdam bij de Euromast. De Coolsingel (in spiegelbeeld). Al deze voorbeelden zijn hier ook te zien. Dat is zo aardig, dat Hans het allemaal hier in de kast heeft. De filmpjes worden overigens alleen vandaag getoond.
Het bekendste werk van Wim was zijn voorstel voor de manifestatie C’70 om het Schouwburgplein te veranderen in een wei met koeien. Ik denk, dat de meeste aanwezigen dit plan kennen of in ieder geval de ansichtkaart, die Wim in grote oplage liet maken. Het idee werd een aantal jaren geleden opnieuw opgepakt om het plan van Wim alsnog uit te voeren. De foto van de ansichtkaart verscheen in de media en je kon natuurlijk niet zien, dat het een foto van een fotocollage op een ansichtkaart was. Sommige enthousiaste mensen vertelden, dat ze geweldige herinneringen hadden aan de weide met het vee midden in de stad. Wim heeft er een mooie lezing over gehouden, die in boekvorm is verschenen en dat boekje ligt hier ook. Het Schouwburgplein heeft nu trouwens toch een (kunst)grasmat. Terug naar de tekeningen. Ze zijn de rode draad in zijn oeuvre. Onderwerpen gaan en komen weer terug. Tekeningen zijn voor Wim vaak verkenningen van ideeën. Soms spelen associaties mee en verandert een landschap in abstracte vormen. Vlakken of driehoeken bijvoorbeeld leiden de blik naar een verdwijnpunt. Een stip op de horizon. Laten we nog eens gaan kijken naar Horizontaal. In zijn eigen historische context. Let nog even op het eerste horizon werk uit 1976, dat hier op tafel ligt.. (Dank Wim voor je aanstekelijke en niet aflatende verbeeldingskracht. Dank voor Uw aandacht.) Elbrig de Groot, 15 december 2019.